Hoc literatury 2023

Noc literatury na Dvojce - znáte zdejší spisovatele? (Vinohrady)

Máte rádi knížky? Soudobou zahraniční literaturu v podání zajímavých osobností? Poznáváte rádi nová zajímavá místa? Pro vás je určen projekt Noc literatury! Pořádají jej od roku 2006 Česká centra a letos bude 20. září na Vinohradech. Tedy v městských částech Praha 2, 3 a 10. Pro vás, kteří máte rádi literaturu i historii spojenou s místy, kudy budete na Dvojce procházet, jsme připravili kvíz. Vyzkoušejte, co víte o starších vinohradských spisovatelích.

S využitím naší Encyklopedie Prahy 2 jsme pro vás připravili sadu deseti otázek. Inspirovali jsme se místy, která můžete na Dvojce navštívit v rámci projektu Noc literatury 2023 i jejich blízkým okolím. A samozřejmě také spisovateli, kteří zde žili a působili. Určitě je většinou znáte. Možná budete překvapeni, kolik osobností zvučných jmen naší literární historie chodívalo stejnými ulicemi jako vy. Vaším úkolem je u každé otázky uhodnout správné jméno. Ne všichni spisovatelé, ze kterých budete vybírat, žili na Vinohradech, ale vazbu na Prahu 2 mají opravdu všichni. A je jich ještě daleko více. Pokud se budete chtít dozvědět více, klikněte v Encyklopedii na štítek „spisovatel“.nebo "spisovatelka". 

Než se pustíte do kvízu, ještě jedna informace: Pokud se zaregistrujete, budete sbírat body. Po každé odpovědi se vám zobrazí vysvětlující komentář a odkazy na příslušná hesla Encyklopedie. Pokud vás takové hraní baví, máme her a kvízů opravdu hodně. K místům projektu Noc literatury např. hru s přiřazováním staveb a architektů. Když nasbíráte hodně bodů, můžete získat výtisk některé z publikací o Praze 2. Tak držíme palce!

V jiném článku můžete více poznat místa Noci literatury 2023, která jsou v Encyklopedii.  

Otázka: 1 / 10
Dům Zemědělské osvěty
V domě Zemědělské osvěty nedaleko od náměstí Míru najdeme odbornou Knihovnu Antonína Švehly, zaměřenou na oblast zemědělství a potravinářství. Nedaleko odsud působil slavný spisovatel, který mj. miloval zahradničení a také o něm psal.

Který slavný spisovatel je spjatý s lokalitou náměstí Míru a mezi jeho díla patří i milá knížka o zahradničení?

Za každou správnou odpověď získáte 3 body. V tomto kvízu je 10 otázek. Celkem můžete získat až 30 bodů.

Pro registrované uživatele: Přihlásit se

Katastrální území

Noc literatury 2023 se koná 20. září v  18-23 hod. Pořádají Česká centra ve spolupráci s městskýmí částmi Praha 2, 3 a 10 na 19 místech Vinohrad. Více ZDE

Datum poslední aktualizace: 15.9.2023 21:47
Datum vytvoření: 7.8.2023 17:12

Zašlete nám zpětnou vazbu k tomuto heslu. Líbí se Vám toto zpracování? Máte návrh na změnu?