Zajímavosti v Novinách Prahy 2, leden 2021

Měsíčník Noviny Prahy 2 přináší zajímavé články na téma kultura a historie. Lednové číslo se především ohlíží za uplynulým rokem 2020, ale vrací se i k tématu nádraží Vyšehrad. Obsahuje tradiční stránky věnované kultuře, stejně jako výlety do historie, včetně výročí měsíce. Čtenáři Novin i Encyklopedie si tak mohou rozšířit obzory poutavými články v obou médiích Prahy 2. Doporučujeme:

Pozn.: Uvádíme též odkazy na hesla Encyklopedie, která souvisejí s články na příslušné stránce Novin.

str. 2 – ZPRAVODAJSTVÍ

  • Zastupitelé Prahy 2 přijali jednomyslně usnesení k nádraží Vyšehrad.
  • Anketa – Jak vnímáte osud Nádraží Vyšehrad a jaké řešení na jeho záchranu byste navrhoval?
    Dva články k tématu nádraží Vyšehrad, otevřenému již v minulých Novinách Prahy 2.

Encyklopedie: Nádraží Vyšehrad.

str. 5 – KULTURA

  • Dvojka pro přátele kultury. V pravidelné rubrice pro členy klubu tentokrát nejen ohlédnutí za činností klubu v uplynulém měsíci včetně zajímavých výročí i plány na další měsíc, ale nově i kvíz na leden 2021 k tématům a výročím měsíce (Jan Palach, Olga Havlová, Eduard Albert / Albertov, Eduard Bass, Jan Karafiát).
  • Vltavan jde vstříc 150 letů! Článek připomínající letošní výročí existence nejstaršího profesního spolku a představení akcí připravovaných k tomuto výročí.
  • Od I. P. Pavlova za výhledy. Námět na novoroční vycházku od náměstí I. P. Pavlova ulicemi Na Bojišti a Ke Karlovu až na Karlov a k Horské a novoměstskému opevnění, samozřejmě s tipy na historické zajímavosti.

Encyklopedie: Jan Palach, Olga Havlová, Eduard Albert, Albertov, Eduard Bass, Jan Karafiát. Spolek Vltavan. I. P. Pavlova, Na Bojišti, Ke Karlovu, Dům Voračických z Paběnic, Zemská porodnice, Josef Hlávka, kostel Na Karlově, Muzeum Policie, Horská, Bastion U Božích muk, Novoměstské opevnění

str. 6 – TÉMA

  • Bilance roku 2020 / Viniční altán. Fotografie a text k dokončené opravě Viničního altánu v Havlíčkových sadech.

Encyklopedie: Havlíčkovy sady.

str. 7 – OHLÉDNUTÍ

  • Rok 2020 ve fotografiích. Připomínka událostí uplynulého roku, mj. Koncert pro českou kněžnu (sv. Ludmila), Den sokolstva, Kameny zmizelých, Výstava filmařů aj.

Encyklopedie: sv. Ludmila, kostel sv. Ludmily, Památný den sokolstva, Kameny zmizelých, Výstava 100 let Asociace českých kameramanů.

str. 9 – VÝLETY DO HISTORIE

  • Meteorologický altánek dodnes stojí na Výtoni. O historii limnigrafu s půvabnou secesní stavbou na nábřeží (J. Dvořák).
  • Průmysl a obchod na Královských Vinohradech – Seidlovo pole. Ohlédnutí za historií místa mezi Slezskou a dnešní Vinohradskou, a Městskou tržnicí a Blanickou, kde dnes stojí významné vinohradské stavby, včetně Maceškova paláce (M. Frankl).
  • Výročí měsíce ledna. Přehled kulatých a půlkulatých výročí podle Encyklopedie. 

Encyklopedie: Limnigraf na Výtoni, Slezská, Vinohradská, Městská ústřední tržnice, Blanická, Maceškův palác, Emanuel Maceška, Alois Bureš. Osobnosti a výročí měsíce ledna (zajímavost).

str. 12 - KALEIDOSKOP 

  • Fotosoutěž - zaměřená na kulturu a historii Prahy 2. Správná odpověď z minulého čísla: socha Hrající si děvčátko z nároží ulic Viničná a Apolinářská.

Encyklopedie: Hrající si děvčátko, Viničná, Apolinářská

 

 Více v Noviny Prahy 2, leden 2021 (PDF, komplet)

Odkazy a literatura:
Datum poslední aktualizace: 5.8.2022 15:24
Datum vytvoření: 5.1.2021 0:05

Zašlete nám zpětnou vazbu k tomuto heslu. Líbí se Vám toto zpracování? Máte návrh na změnu?