Kvíz Historie filmu

Historie filmu - muži s kamerou, zaniklá kina

Máte rádi filmy? Zajímá vás historie kinematografie? Vyzkoušejte kvíz, který vás zavede k počátkům oboru. Do doby kdy se promítané obrázky začaly hýbat, začaly se točit filmy a vznikaly biografy. K tomu byli potřeba nadšení a šikovní lidé s kamerou. Mnoho příběhů kinematografie má něco společného i s dnešní Prahou 2.  

Tématu film a historie kinematografie se v naší Encyklopedii věnuje řada hesel. Vraťme se k počátkům oboru, který od konce 18. století ušel pořádný kus cesty. Od rozpohybovaných fotografií pomocí celuloidového pásu, od dokumentů ke hraným filmům, od němé projekce s doprovodem živé hudby až po dnešní digitální přístroje, projekce v multikinech nebo na chytrém telefonu, se spoustou technických vymožeností. Ponechme zatím stranou slavné režiséry a herce pozdější doby. Průkopníci kinematografie museli řadu věcí zvládnout sami. Kvíz je zaměřen právě na průkopníky a osobnosti za kamerou na jedné straně, na druhé pak na fenomén kin vznikajících jako součást zábavního průmyslu, avšak dnes již zaniklých. Samozřejmě, zaměřujeme se na příběhy se vztahem k dnešní Praze 2.

Inspirací a zdrojem k zaměření kvízu byla výstava Zaniklá kina v Praze 2, jejíž obsah v podobě publikace najdete též v Encyklopedii. Vyzkoušejte i další hry k tématu Dvojka filmová: Přiřazování - filmoví režiséři, Přiřazování - filmová místa. Příjemnou zábavu a poučení! 

  

Otázka: 1 / 10
Na konci 19. století se podařilo rozpohybovat fotografie a vynález pronikl z Francie i do českých zemí.

Jak se jmenoval průkopník české kinematografie?

Za každou správnou odpověď získáte 3 body. V tomto kvízu je 10 otázek. Celkem můžete získat až 30 bodů.

Pro registrované uživatele: Přihlásit se

Štítky: 
Datum poslední aktualizace: 23.9.2023 11:22
Datum vytvoření: 22.9.2023 23:54

Zašlete nám zpětnou vazbu k tomuto heslu. Líbí se Vám toto zpracování? Máte návrh na změnu?