J.Minařík: pouť Fidlovačka

Od Fidlovačky k hymně (Nusle)

Už jste slyšeli o tradiční pouti Fidlovačka? Víte, že dala nejen název divadlu v Nuslích, ale že má také spojitost s naší státní hymnou? Je součástí historie Prahy, Nuselského údolí a Folimanky. Staropražskou tradici připomíná Pouť Fidlovačka 2022. Vyzkoušejte své znalosti v kvízu a rozšiřte si vědomosti i díky komentářů k odpovědím. 

V Nuselském údolí nebylo vždy tolik domů jako dnes. Bylo to výletní místo za hradbami města, jako stvořené pro pořádání lidové veselice. Od konce 18. století se lukách na březích Botiče konala slavná lidová pouť Fidlovačka. Dnes název pouti připomíná hra Josefa Kajetána Tyla, v níž zazněla píseň Kde domov můj, a název divadla v Nuslích, včetně přilehlého parku a ulice. Pouť bývala pořádána jedním z řemeslných cechů a fidlovačka byl nástroj, který tito mistři řemesla a jejich tovaryši používali k práci. Ale víc už neprozradíme. Zkuste hádat správné odpovědi na kvízové otázky. 

DOPORUČUJEME: Až projdete tento kvíz o Fidlovačce, můžete se také seznámit s historií Folimanky - ve skládačce nebo na venkovní výstavě (více zde) - a vrhnout se do dalšího soutěžního kvízu:

VYZKOUŠEJTE TAKÉ KVÍZ   PARK FOLIMANKA

Otázka: 1 / 10
Vyobrazení pouti Fidlovačka
Od konce 18. století se v Nuselském údolí konala každoročně jarní slavnost nazývaná Fidlovačka. Bývala to slavná a veselá pouť s pochoutkami i zábavou, na kterou chodívali lidé z celé Prahy i jejího okolí. 

Víte, který řemeslný cech byl spojený s poutí Fidlovačka?

Za každou správnou odpověď získáte 3 body. V tomto kvízu je 10 otázek. Celkem můžete získat až 30 bodů.

Pro registrované uživatele: Přihlásit se

Katastrální území

Článek o pouti Fidlovačka:
Pouť Fidlovačka

 

Datum poslední aktualizace: 13.9.2022 12:58
Datum vytvoření: 19.7.2022 21:44

Zašlete nám zpětnou vazbu k tomuto heslu. Líbí se Vám toto zpracování? Máte návrh na změnu?