Jana Koubková (Vinohrady)

Jazzová zpěvačka, organizátorka, spisovatelka. Jedna z předních osobností českého jazzu, neustále sršící energií a nápady.

Narodila se 31. října 1944 v Roztokách u Prahy. 

 

Jana Koubková bývá označována za nestorku českého jazzu. Zpívá už od svých šesti let, kdy začínala v „Kulínčatech“. Působila ve sborech a vokálních skupinách, například Linha Singers, Pánkovci, Kučerovci, AUS a dalších. Jako jazzová sólistka se prosadila v roce 1975 v Jazz Sanatoriu kontrabasisty Luďka Hulana, jednoho z průkopníků českého moderního jazzu. Od té doby prošla mnoha soubory a žánry. Od blues, swingu, mainstreamu přes bebop, latin, free až po world-ethno a fusion. Založila vokální soubor HOT Tety (1979), v 80. letech pak kapelu Horký dech (s Michalem Pavlíčkem a Jiřím Hrubešem). Jako neúnavná organizátorka založila každoroční festival Vokalíza (1981 - 2000) pro jazzové, bluesové a rockové zpěváky. Zpívala a stále zpívá v různých projektech a uskupeních se špičkovými instrumentalisty.

Šest let působila na Pražské státní konzervatoři v oboru interpretace. Zúčastnila se mnoha festivalů nejen v Evropě, ale i na Kubě, Alžíru, Senegalu, Pobřeží Slonoviny, Libanonu, Izraeli, Maroku.... Vydala řadu LP a CD, mj. album s japonskou klavíristkou Aki Takase. V posledních letech např. Jazz? Oh, Yes! (2014, kompilace z tvorby 1976 - 2014), A tak si jdu (2016), Duo (2019, s klavíristou Ondřejem Kabrnou). Daří se jí i jako skladatelce písní a filmové hudby. Má své pořady v rozhlase, publikuje, píše fejetony, sloupky a poezii, věnuje se i výuce na seminářích. Vydala několik knížek: Recepty proti samotě, Zutí provádím s chutí, Básně z jazzové dásně , Koubkokvoky (2019). Pro Janu Koubkovou je charakteristické obrovské množství energie, nápadů a záliba v jazykových hrátkách se slovíčky. Těm sama říká zvukomalebnorytmickoptákovská poezie (...Bzzz!).

Jana Koubková žila dlouho v Praze 1 (Karmelitská), od roku 2000 je však obyvatelkou Vinohrad ( Belgická), které oceňuje pro jejich atmosféru nepřetíženou turistickým byznysem. Opakovaně se účastnila cyklu Hudební léto v parcích Prahy 2. V roce 2017 vystoupila na vzpomínkovém koncertu pro Rudolfa Rokla (viz publikace). V říjnu 2019 zpívala titulní píseň Časy se mění na Galakoncertu Prahy 2 v Divadle na Vinohradech a v listopadu představila své aktuální soubory (jazzový Quartet a Ataky) na koncertu uspořádaném MČ Praha 2 na Novoměstské radnici k jejím 75. narozeninám. V říjnu 2021 účinkovala na slavnostním koncertu festivalu proti totalitě Mene Tekel. 

Dne 22. 2. 2022 udělila MČ Praha 2 Janě Koubkové čestné občanství.

Galerie: 
Jazz? Oh, Yes!
A tak si jdu
Básně z jazzové dásně
Koubkokvoky
JK pro R.Rokla
Koncert Koubkova 75
Narození
31.10.1944
Katastrální územíDatum poslední aktualizace: 8.11.2023 16:26
Datum vytvoření: 18.11.2019 22:48

Zašlete nám zpětnou vazbu k tomuto heslu. Líbí se Vám toto zpracování? Máte návrh na změnu?