Hudební vzpomínka na Karla Velebného, osobnost Prahy 2

Na Novoměstské radnici se uskutečnil 26. srpna vzpomínkový koncert pro Karla Velebného, legendárního jazzového hudebníka, multiinstrumentalisty, skladatele a pedagoga, který stál nejen u zrodu českého moderního jazzu, ale jako dr. Evžen Hedvábný i u zrodu postavy Járy Cimrmana. Karel Velebný (1931–1989), od jehož narození uplynulo letos v březnu 90 let, bydlel řadu let v Praze 2, působil v rozhlasovém orchestru pod vedením Karla Krautgartnera i v divadle Spejbla a Hurvínka, kde vznikl slavný soubor SHQ. 

Na Karla Velebného jako apelníka, učitele i kamaráda vynikajícího osobitým humorem přišla zavzpomínat hudbou i slovem celá plejáda osobností naší jazzové scény. První část zahájila Sága rodu SHQ a poté vystoupili Emil Viklický, František Uhlíř, Jaromír Helešic, Svatobor Macák, Jiří Válek, Jiří Stivín. Vzpomínkou přispěl Aleš Benda, ale také Jaroslav Šolc, který koncert nejen moderoval, ale jako Velebného žák i zahrál.

Druhou část zahájila připomínka Járy Cimrmana. Zazněl text s pozdravem od Zdeňka Svěráka, vzpomínka od Karla Bartoníčka, účastníka Salonu Cimrman s Jiřím Šebánkem, i vzpomínka od Víta Fialy. Na svého tátu zavzpomínala také Barbora Velebná nadčasovou písní Epidemia mia. Koncert zakončily skladby ze slavného alba SHQ Jazzové Nebajky v podání Josefa Vejvody, Petra Kořínka, Petra Krále, Radka Krampla a Petra Beneše. V publiku byli nejen členové Velebného rodiny a pamětníci, členové klubu Dvojka pro přátele kultury a naši čestní občané, ale také další někdejší Velebného spoluhráči, například Karel Vejvoda, Antonín Gondolán, Václav Hybš a další.

Ve stejné době Karla Velebného připomínal i Český rozhlas na stanici Jazz a celý večer doprovázely fotografie, které na webu karelvelebny.cz se spoustou dalších vzpomínek shromáždil Velebného žák František Kop. Muzikanti, pamětníci, přátelé a milovníci jazzové hudby plně využili i možnost neformálního setkání mimo hlavní program. Připomínka výjimečné osobnosti spjaté s Prahou 2 se po všech stránkách vydařila. Kdo nemohl přijít, jistě využije záznam koncertu. 

Obsáhlejší fotogalerie u článku na webu Praha2.cz

Víte, kde a kdy v Praze 2 Karel Velebný bydlel? Odpověď najdete zde

Galerie: 
Koncert KV90
Koncert KV90
Koncert KV90
Koncert KV90
Koncert KV90
Koncert KV90
Koncert KV90
Koncert KV90
Koncert KV90
Koncert KV90
Koncert KV90
Koncert KV90
Datum poslední aktualizace: 5.8.2022 15:24
Datum vytvoření: 30.8.2021 14:40

Zašlete nám zpětnou vazbu k tomuto heslu. Líbí se Vám toto zpracování? Máte návrh na změnu?