prof. Jan Pirk, foto autorka

Pirk Jan (Vinohrady)

Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc. je kardiochirurg, emeritní přednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM, senátor.
Narodil se 20. 4. 1948 v Praze.

Profesor Jan Pirk pochází z tradiční lékařské rodiny, kde je medicína řádně zakořeněna: lékařem byl jeho pradědeček Julius Pirk, dědeček MUDr. Karel Pirk, otec MUDr. Otto Pirk ‒ kardiolog, strýc z otcovy strany, lékařkou je i jedna z jeho mladších sester. Maminka byla vedoucí prodejny družstva umělecké rukodělné výroby Zádruha na Vinohradské ulici.

Když se vážně rozhodoval, kam půjde po základní škole, předsevzal si, že bude námořním důstojníkem. S rodiči uvažoval o tom, že by šel studovat dopravní průmyslovku zaměřenou na říční plavbu do Děčína. Když zjistili, že ho na moře nepustí a ponechají si ho na plavbě po Labi a není žádná alternativa, jak se k námořní plavbě dostat, vystudoval gymnázium Na Pražačce a nepřekvapivě se po maturitě rozhodl vydat stejnou cestou jako členové jeho rodiny a nastoupil studia medicíny. První lékařskou fakultu UK absolvoval v roce 1972.

Během studií navštěvoval kardiologický kroužek prof. Františka Herlese, který u nás jako první v roce 1929 diagnostikoval akutní infarkt myokardu a stal se zakladatelem české školy elektrokardiografie a autorem první učebnice této vyšetřovací metody. Po promoci měl Pirk nastoupit na internu do nemocnice v Kubelíkově ulici v Praze 3, kde byl tatínek zástupcem primáře. Protože nebyl v SSM, předsedkyně tamní KSČ tehdy upřednostnila jinou mladou lékařku. Když dostal z Krajského výboru seznam volných míst pro lékaře ve Středočeském kraji, vzali doma se ženou kružítko a vyznačili si místa dostupná pro každodenní dojíždění ‒ tehdy už měli totiž malého syna. A nejblíže vycházel Nymburk. Jeho volbu podpořil i otec s tím, že půjde o skvělou praxi, než se najde místo v Praze. Ani tehdy jej neopouštěl sen o plavbách po moři a uvažoval o tom, stát se lékařem na našich obchodních lodích po vzoru dědečka, který působil jako námořní doktor. Tento sen jej přivedl k vášni pro jachting.

Na nymburské chirurgii mu tamější primář MUDr. Weiss predikoval, že "jak si jednou řízne, už toho nenechá". A měl pravdu. Jan Pirk v Nymburku zůstal dva roky, během kterých získával praxi při menších operacích cyst, kožních problémů, sešívání přeseknutých šlach. V roce 1974 uspěl v konkurzu Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM v Praze na řádného vědeckého aspiranta – zabýval se žilními štěpy. První operací Jana Pirka v IKEM byla operace řezníka, kterému se smekla při vykosťování masa ruka s nožem a prořízl si tepnu v třísle. Oklikou se tak dostal k srdci a s IKEM spojil celý svůj profesní život. V roce 1978 se stal kandidátem lékařských věd, o deset let později získal doktorát věd.

Když v roce 1984 uskutečnil tým prof. Kočandrleho první československou transplantaci srdce, byl v té době Jan Pirk na dvouleté stáži na Mayo Clinic v USA. Získal zde spoustu významných poznatků, naučil se pracovat s novými přístroji a osvojil si celý komplex péče o kardiologického pacienta, včetně sledování jeho pooperačního stavu pomocí počítačů. V Československu to byla ještě velká neznámá. Pobyt v USA byl pro něj ohromnou lékařskou a životní zkušeností. V roce 1990 působil Jan Pirk v dánském Odense, o rok později  se stal přednostou Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM a uskutečnil svou první transplantaci srdce. Nad hlubokým prázdnem po nemocném srdci v hrudníku mel během transplantace Jan Pirk velmi zvláštní, nepopsatelný pocit. Ale prostor se okamžitě musel zaplnit novým zdravým srdcem, na emoce v té chvíli nezbýval čas. Oporu měl tehdy ve starším kolegovi, který mu asistoval. Později, když  se svým týmem prováděl ročně třicet až čtyřicet transplantací srdce, se z úkonu stávala rutinní operace. O čtyři roky později se Jan Pirk stal přednostou celého Kardiocentra IKEM. Přednostou Kliniky kardiovaskulární chirurgie byl až do roku 2017 a přednostou Kardiocentra do roku 2021.

„Celý život musíme žít zdravě, s dostatkem pohybu a připravovat se tak na aktivní stáří,“ říká často. Právě při aktivním pohybu nabíral po celý život sílu. Sport je pro něj důležitý a vedle práce jeho velkým koníčekem. V SK Slavia Praha hrál v mládí pozemní hokej, po celý život pak zůstal věrný běhání. Účastnil se spousty dálkových závodů v běhu včetně maratonu, kde dosáhl ve své historii nejlepšího času 3 hod. 14 minut, startoval po desítky let v závodě Velká Kunratická nebo Běchovice–Praha, v zimě nechyběl na běžkách např. v Jizerské padesátce, oblíbil si také zmíněný jachting a triatlon. Volný čas tráví nejradši na chatě v Konojedech, kde se uplatní také jako kutil. Vyrobil si sám nábytek, s přáteli postavili námořní jachty, pečuje o své veterány ‒ motorky Jawa, do jeho sbírky patří i legendární Velorexy.

Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc. získal řadu ocenění, mj. mu byl v roce 1997 udělen titul nejlepšího manažera ve zdravotnictví, v roce 2004 obdržel medaili T. G. Masaryka. Nejvíc ho potěšilo ocenění od pacientů v anketě Lékař roku 2009 v rámci kategorie lékaři nemocnic, léčebných ústavů a lůžkových odděleních. Avšak největší radost měl vždy ze zpráv od pacientů, které operoval, že žijí a daří se jim. Za svůj život uskutečnil Jan Pirk se svým týmem 7000 operací srdce, 295 úspěšných transplantací srdce a 4 transplantace bloku srce a plic. Tato čísla ho řadí k vysoce uznávaným kardiochirurgům v Evropě.

V říjnu 2022 se stal senátorem za Prahu 10.

Jan Pirk říká, že prožil nezapomenutelné dětství a mládí v Krkonošské ulici na Vinohradech, kde bydleli, a v blízkých Riegrových sadech.

 

 

 

 

Galerie: 
prof. Jan Pirk, foto autorka
prof. Jan Pirk, foto autorka
Narození
20.4.1948
Katastrální území
Adresa
Vinohrady
Krkonošská
12000 Praha 2
Česká republika
50° 4' 47.352" N, 14° 26' 45.438" E
Zvětšit mapu
Štítky: 
Odkazy a literatura:
Generace 3/2011, vyd. Občanské sdružení Život 90
cs.wiki
Datum poslední aktualizace: 7.2.2023 11:46
Datum vytvoření: 7.2.2023 11:36

Zašlete nám zpětnou vazbu k tomuto heslu. Líbí se Vám toto zpracování? Máte návrh na změnu?