Jana Mařasová

Jana Mařasová (Vinohrady)

Zpěvačka, herečka, dabérka a dabingová režisérka

Narodila se 11. května 1969 v Praze

Jana Mařasová, občanským jménem Jana Svobodová, se narodila 11. května 1969 v Praze, do umělecké rodiny zpěvačky a herečky Jany Novákové - Svobodové a Luboše Svobody, skladatele, zpěváka a faráře církve československé-husitské.

Od dětství se učila hrát na klavír v Lidové škole umění, výuku po 12 letech zakončila absolventským koncertem na Novotného lávce. V roce 1987 úspěšně maturovala na hudebně dramatickém oddělení Státní konzervatoře v Praze. Ještě na škole natočila pro Český rozhlas dvě rozhlasové hry (Projížďka po moři a Projížďka mezi ledovci, autor R. Lošťák, režie K. Weinlich). Na konzervatoři navštěvovala také oddělení pop-music.

Rodiče hráli a zpívali v divadle Semafor (v představeních Šimka a Grossmanna), dceru brali s sebou. Jana tak už v pěti letech uměla texty všech hereckých rolí i písní nazpaměť, a M. Šimek pro ni za to, že mu vždycky poradila, když zapomněl nějaký text, napsal první roli. Jako desetiletá se tak postavila na podium spolu s rodiči - hrála jejich dítě v představení Návštěvní den č. 7. Následovala představení Besídka bývalých žáků zvláštní školy, Zavěste, prosím, volá Semafor, Jedeme do Evropy, Čichám, čichám Ameriku. S divadlem jezdila i po republice se zájezdovými pořady, průběžně po dobu 15 let. Vystupovala v pravidelném televizním pořadu Zajíc v pytli.

V osmdesátých letech si zahrála v několika filmech (Fontána pro Zuzanu, Anděl s ďáblem v těle, televizní muzikál Čajová Julie, Zastihla mě noc, seriál Kousek nebe, Dlouhá míle aj.), hostovala v divadlech, ale především se začala věnovat dabingu - díky J. Krampolovi, který ji seznámil s dabingovým režisérem P. Klemensem.

Jejím hlasem mluví a zpívá většina princezen z dílny Walta Disneyho. Zpívá a mluví v seriálu Malá mořská víla, ve filmech Kráska a zvíře, Legenda o Mulan, Kouzelný kolotoč aj. Ve Lvím králi a v Alladinovi „jen“ zpívá. Ve filmu Princ egyptský kromě dabingu nazpívala duet s K. Brožovou; původní verzi písně nazpívala Whitney Houston a Mariah Carey. Sama herečka přiznává, že právě pohádky jsou kvůli dobrým koncům jejími nejoblíbenějšími.

Dabovala herečky v seriálech Dynastie, To je vražda, napsala, Sběratelé kostí i např. Will a Grace a v mnoha dalších. Předabovala postavu Evy z kultovního Discopříběhu, protože režisér Soukup chtěl ryze český hlas bez přízvuku, což se její slovenské představitelce Marianě Slovákové nedařilo. Mařasové hlas najdeme ve stovkách filmových dabingů, průběžně namlouvá postavu Daphne v seriálu Scooby Doo a Lolu v seriálu Hlasiťákovi.

Po roce 1989 se dostala i k práci na úpravě dialogů. Titulů bylo spousta, namátkou pro Netflix seriál Virgin River, New Amsterdam, pro Primu Spoutaná láska, seriály Closer: Nové příběhy, Brooklyn Nine - Nine, britský seriál Lewis, mnohé příběhy Rosamundy Pilcher a další německé seriály, pro Českou televizi 45-ti dílný kreslený seriál Super agent Jon Le Bon, několik dílů německého seriálu Místo činu a další.

V roce 2002 byla nominovaná na cenu Františka Filipovského za nejlepší ženský herecký výkon v dabingu.

K 10. výročí úmrtí M. Šimka vzniklo speciální vzpomínkové představení – Návštěvní den u Miloslava Šimka. Nejprve se hrálo v divadle Semafor, pak na zájezdech po republice. Na podiu se Mařasová sešla nejen se svou maminkou J. Svobodovou, ale i s řadou dalších bývalých kolegů - s M. Voborníkovou, V. Sodomou, M. Retkovou, L. a A. Sobotovými, J. Krampolem a nově i s P. Jablonským. Pokračováním je i další představení s názvem Zajíc v pytli.

Jana Mařasová má dva dospělé syny (Roberta a Zbyška). Jejím partnerem je Zbyšek Pantůček, také známý herec a dabér.

Bydlela v  Belgické ulici č. 35. Rodina dnes bydlí mimo hlavní město, což herečce dovoluje věnovat se své další zálibě – vášnivému chovatelství zvířat a pěstování květin.

 

Narození
11.5.1969
Katastrální území
Adresa
Belgická 35
12000 Praha 2
Česká republika
50° 4' 27.0408" N, 14° 26' 7.7604" E
Datum poslední aktualizace: 10.5.2023 20:54
Datum vytvoření: 12.11.2022 20:54

Zašlete nám zpětnou vazbu k tomuto heslu. Líbí se Vám toto zpracování? Máte návrh na změnu?