Churchill I (Foto M. Polák, srpen 2021)

Churchill Square, Italská čp. 2581/67, 2584/69 (Vinohrady)

Churchill I, Churchill 2

Churchill Square je kancelářský a bytový komplex v Praze 2 nedaleko Hlavního nádraží. Stojí v místech bývalých opuštěných skladů Českých drah. Zahrnuje dvě administrativní budovy Churchill I a Churchill II. Každá z budov má svůj charakter a svoji identitu, přesto tvoří harmonický celek a komunikují s okolím. Jsou propojeny malým náměstíčkem se zelení a vodním prvkem.

Churchill I

Budova Churchill I doplňuje uliční frontu a navazuje tak na nedávno vzniklou zástavbu bytových domů podél ulice Italská. Hmotová i fasádní kompozice vychází ze snahy celkový objem co nejvíce rozčlenit a rozehrát tak, aby budova nepůsobila příliš masivně. Silueta domu výškově postupně klesá spolu se svahem, do něhož je umístěna. 

Pro opláštění budovy byl použit silnostěnný hliníkový obklad se speciální povrchovou úpravou pro dosažení matně sametového efektu. Jedná se o hrubě strukturovanou barvu s pískovým vsypem. Ostře řezané linie domu kontrastně doplňují plynulé křivky v parteru.
Téměř celá budova je využita pro plochy kanceláří. V parteru se ale nachází například kantýna, restaurace nebo kavárna, které pomáhají oživit veřejný prostor.
Dům je založen hlubinným pilotovým založením. Konstrukci spodní stavby tvoří kombinace sloupového a stěnového monolitického železobetonového systému. Základová deska a suterénní obvodové stěny byly navrženy jako bílá vana z vodonepropustného betonu bez použití hydroizolace. 

Konstrukční systém objektu představuje železobetonový monolitický sloupový skelet se systémem vnitřních komunikačních jader. Nad 2. NP částečně vystupuje překonzolovaná část konstrukce. Konzola lokálně dosahuje až na 4,5 m, vynesena je šikmými vzpěrami. 

V prostoru vnitřního proskleného atria je dominantním prvkem točité ocelové schodiště, obložené terazzem a corianem. Konstrukce atria je samonosná ocelová s předsazeným sekundárním roštem pro zajištění přesného osazení velkoformátových zasklívacích jednotek.Opláštění budovy se skládá z lehkého obvodového pláště a ze zavěšených hliníkových kazet Převážně modulová fasáda přechází v parteru ve sloupko-příčkovou fasádu. Předsazený obklad byl kotven přímo do lehkého obvodového pláště pro minimalizaci tepelných mostů a tvoří rastr o výšce pole přes dvě podlaží a dvou základních osových vzdálenostech svislých obkladových sloupů. Zároveň se v nárožích provedla ustoupení objektu, čímž vznikly terasy, před kterými zůstává samonosná konstrukce obkladových prvků v prodloužení standardního předsazeného obkladu.

Churchill II

Budova Churchill II je hmotově i prostorově členěna tak, aby maximálně využila potenciál pozemku, ale zároveň podpořila veřejný prostor. Ve dvou nejnižších podlažích je dům průchozí skrze obchodní pasáž, která je skrze široké schodiště navázána na vstupní atrium. Z atria je pak možné vyjít buď na náměstí W. Churchilla nebo na nově vzniklé vedlejší náměstíčko mezi oběma administrativními objekty.

Významnou charakteristikou této budovy je cihlová fasáda. Jedná se o provětrávaný systém s řezanými cihelnými pásky. Ze stejných cihel v plném rozměru jsou pak tvořeny i plastické interiérové stěny. Kompozice okenních otvorů využívá jednoduchého rastrování s akcenty v nárožích, u vstupů nebo na hmotě věže. Okna lemují tmavé šambrány, které jsou buď v subtilnější formě zarovnány s cihlovou fasádou, nebo v širším profilu před fasádu vystupují.
Opěrná stěna podél Seifertovy ulice byla využita pro zajištění stavební jámy. Doplnily ji záporová a pilotová stěnou tak, aby bylo možné otevřít základovou jámu. Základy objektu jsou hlubinné tvořené pilotovým založením. Konstrukční systém stavby tvoří monolitický železobetonový skelet ztužený dvěma jádry.
Fasády objektu tvoří dvouplášťové zateplení s pohledovou vrstvou z lícových pásků. V částech parteru byl jako fasádní obklad použit hliníkový plech černé barvy.

Ploché střechy mají klasické pořadí vrstev doplněné o tepelný izolant nad hlavní hydroizolační vrstvou. Na terasách jsou částečně použita souvrství vegetačních střech. 

Podlažní výtahová lobby jsou kombinována se schodištěm tak, že schodiště je přímočaré, dvojramenné a je od výtahového lobby odděleno stěnou ze skleněných tabulí zavěšených bez viditelných kotev. Komunikační jádro ve věži bylo redukováno na dvojramenné schodiště.

Architekti

Autorem a generálním projektantem je akciová společnost Jakub Cigler Architekti (JCA), vedená doc. Ing. arch. Jakubem Ciglerem. Společnost JCA vznikla v listopadu roku 2001 a okamžitě po svém vzniku se zařadila mezi přední české ateliéry zabývající se progresivní architekturou. Její realizace a projekty obdržely celou řadu prestižních cen. Společnost sídlo v Praze 4.
Tým architektů podílejících se na projektu budovy Churchill I: Ing. arch. Ilia Charushin, Ing. Filip Šmolík, Ing. Marian Kolbasky, Ing. Martin Vítek, Ing. Klára Poskočilová, Ing. arch. Radomír Paulus, Ing. arch. Ondřej Pechar, Ing. arch. Dai Cuong Phan, Ing. arch. Martin Zemánek, MSC a Anna Salingerová

Tým architektů podílejících se na projektu budovy Churchill II: Ing. Filip Šmolík, Ing. Martin Vítek, Ing. Pavel Prchal, Ing. Kateřina Kuthanová, Ing. Klára Poskočilová, MSC. Anna Salingerová, Ing. arch. Radomír Paulus, Ing. arch. Ilia Charushin, Ing. arch. Dai Cuong Phan, Ing. arch. Martin Zemánek, Ing. arch. Jan Vaško, Ing. arch. Eliška Saganová a Ing. Marian Kolbasky.

Galerie: 
Churchill II (Foto M. Polák, srpen 2021)
Churchill Square (Foto M. Polák, srpen 2021)
Obchodní pasáž (Foto M. Polák, 2021)
Základní kámen (Foto M. Polák, 2021)
Vodní prvek s vloženým základním kamenem (Foto M. Polák, srpen 2021)
Na výkladci obchodu Lidl je nakreslena silueta W. Churchilla s nákupem baget (Foto M. Polák, 2021)
Katastrální území

Název: Churchill I

Umístění: Italská 2581/67
Investor: Penta Real Estate
Autor a generální projektant: jakub cigler architekti – doc. Ing. arch. Jakub Cigler
Hlavní inženýr projektu: Ing. arch. David Poláček, Ing. Pavel Prchal
Architekt projektu: Ing. arch. Jan Fiedler
Užitná plocha: 33 100 m2
Plocha pozemku: 10 275 m2
Počet pater: 2 podzemní, 7 nadzemních

Výstavba: 2017–2020
 

Název: Churchill II

Umístění: Italská 2584/69
Investor: Penta Real Estate
Autor a generální projektant: jakub cigler architekti – doc. Ing. arch. Jakub Cigler
Hlavní inženýr projektu: Ing. arch. Ondřej Pechar
Architekt projektu: Ing. arch. Jan Fiedler
Užitná plocha: 14 681 m2
Plocha pozemku: 3 922 m2
Počet pater: 2 podzemní, 8 nadzemních

Výstavba: 2017–2020

Adresa
Italská 2581/67
12000 Praha 2
Česká republika
50° 5' 2.4072" N, 14° 26' 23.28" E
Zvětšit mapu
Štítky: 
Datum poslední aktualizace: 19.9.2023 11:31
Datum vytvoření: 15.8.2021 15:47

Zašlete nám zpětnou vazbu k tomuto heslu. Líbí se Vám toto zpracování? Máte návrh na změnu?