Kněžna sv. Ludmila

Kněžna sv. Ludmila, část 2

V roce 2021 si připomínáme výročí 1100 let od smrti kněžny sv. Ludmily, která stála u počátků formování Českého státu. S jejím zpodobněním a odkazem se setkáváme na mnoha místech Prahy 2. Tím největším je kostel sv. Ludmily. Co o ní a době, ve které žila, vlastně víme? Proč tolik inspirovala naše předky? Čím nás může oslovit i dnes? Můžete se začíst do publikací zde v Encyklopedii, nebo rovnou vyzkoušet a doplnit si znalosti zábavnou formou - ve dvoudílném kvízu. 

Už jste vyzkoušeli 1. část kvízu o kněžně sv. Ludmile?

Významná osobnost české historie spjatá s počátky naší státnosti, jakou byla kněžna sv. Ludmila, stojí za bližší poznání. V první sadě kvízových otázek jsme se více zaměřili na její život s prvním doloženým přemyslovským knížetem Bořivojem. Ve druhé se budeme zabývat více i jejími potomky, včetně vnuka sv. Václava. Ale také jejím odkazem, jehož význam si uvědomovali naši předci ve středověku a snovou silou i v 19. století. Odkazem , který nás může inspirovat i v dnešní době.

Doporučujeme:  Svatá Ludmila (heslo), Svatoludmilská místa v Praze 2  (publikace, PDF), Kněžna sv. Ludmila (publikace, PDF). 

Otázka: 1 / 12
Kněžna sv. Ludmila
Bořivoj s Ludmilou měli šest potomků, z toho známí jsou knížata Spytihněv a Vratislav. Václav byl vnuk Ludmily.

Víte, kdo byl otcem Václava?

Za každou správnou odpověď získáte 3 body. V tomto kvízu je 12 otázek. Celkem můžete získat až 36 bodů.

Pro registrované uživatele: Přihlásit se

Štítky: 
Datum poslední aktualizace: 25.8.2022 10:34
Datum vytvoření: 19.6.2021 9:00

Zašlete nám zpětnou vazbu k tomuto heslu. Líbí se Vám toto zpracování? Máte návrh na změnu?