(autor fotografie: Michal Stavinoha)

Lékařský dům, Sokolská čp. 460/31 (Nové Město)

Lékařský dům v Sokolské ulici je představitelem novodobé architektury z let 1929-1931 s pozdějšími úpravami přednáškového sálu.

Historie

Tak jako na sousedním pozemku Štefánikova domu, tak i na místě Lékařského domu byly nalezeny základy románského kostelíka sv. Jana Evangelisty. Projekt domu i jeho výstavba probíhaly v letech 1929–1930 tak, jako sousední Štefánikův dům. Budova byla navržena architektem Františkem Vahalou pro Sbor pro postavení lékařského domu v Praze. Postaven byl firmou Tomáše Pražáka a Pavla Moravce.

Ve své době byl symbolem jednoty čsl. Lékařstva. Od roku 1949, kdy vznikla Československá lékařská společnost J. E. Purkyně, která sloučila existující lékařské spolky, slouží svému účelu.  Roku 1992 spolek přijal vlastní stanovy, které v průběhu následujících let modifikoval. V dnešní době se zabývá přijímáním doporučených diagnostických postupů a léčebné péči dle standardů „lege artis“, šíření povědomí o moderních vědeckých postupech a kladení důrazu na preventivní medicínu.

Popis

Šestipatrový řadový dům je vystavěný na půdorysu obdélníku s přízemním podloubím. První patro s balkony umístěnými po stranách středního rizalitu podpírá šest pilířů. Za vstupním vestibulem je umístěné schodiště uprostřed s výtahem. Najdeme zde mnoho cenných detailů, které spolu se vzhledem průčelí, funkčním a konstrukčním rozmístění místností vytváří významné dílo českého architektonického purismu.

Současnost

Oproti původnímu rozvržení místností je nutné zmínit pozdější zásah v suterénu z 60. let 19. století v podobě výstavby nového projekčního, přednáškového a tlumočnického sálu.

V přízemí se nachází nově také kavárna, která byla navržena architektkou Evou Jiřičnou. Podchod je bohužel v dnešní době v neutěšeném stavu a projednává se jeho revitalizace.

Architekt

František Vahala se narodil 3. července 1881 v Hustopečích nad Bečvou, zemřel 24. března 1942 v Praze. Byl žákem Jana Kotěry na Uměleckoprůmyslové škole v Praze.Kancelář měl v Paláci Koruna na Václavském náměstí.Puristická budova Lékařského domu je jeho nejvýznamnější realizace.V Praze se věnoval projektům vil na Vořechovce ve Střešovicích (dnes Ořechovka), ale i v celé řadě dalších českých měst.

Galerie: 
Katastrální území

Název: Lékařský dům

Umístění: Sokolská čp. 460/31

Architekt: František Vahala

Výstavba:1929-1931

Adresa
Sokolská 31
12000 Praha 2
Česká republika
50° 4' 30.0576" N, 14° 25' 43.7196" E
Datum poslední aktualizace: 12.3.2024 15:27
Datum vytvoření: 28.8.2019 14:32

Zašlete nám zpětnou vazbu k tomuto heslu. Líbí se Vám toto zpracování? Máte návrh na změnu?