Hrob Jiřího Menzela (Foto M. Polák, listopad 2022)

David Vávra: Náhrobek Jiřího Menzla, Vyšehradský hřbitov č. 13-11 (Vyšehrad)

Kouzelník Arnoštek

Na 13. oddělení Vyšehradského hřbitova se nacházejí vedle sebe dva výjimečné hroby dvou výjimečných umělců. Oba září na celé okolí, neboť jsou provedeny z bílého mramoru, s netradiční plastikou a oba označují místo posledního odpočinku velkých umělců. Jeden patří Jiřímu Menzlovi a druhý Janu Kaplickému.

Český filmový a divadelní herec a režisér a spisovatel Jiří Menzel se narodil 23. února 1938 v Praze, zemřel 5. září 2020 v Praze.

Český architekt a herec David Vávra se narodil 9. března 1957 v Praze.

Jiří Menzel ukončil studia režie u Otakara Vávry na pražské FAMU v roce 1962. Hned jeho první celovečerní film z roku 1966 Ostře sledované vlaky podle předlohy Bohumila Hrabala mu přinesl prestižní cenu Oscara za nejlepší zahraniční film a Jiřího Menzela zařadil mezi zakladatele tzv. československé nové vlny. Jiří Menzel patří k nejoblíbenějším a také nejznámějším českým režisérům, a to ať už filmovým, tak i divadelním. Režíroval na dvacet filmů, často podle předloh Bohumila Hrabala. Byl ovšem i úspěšným a hojně obsazovaným hercem. Obojí spojil v roce 1968 ve filmu natočeném podle novely Vladislava Vančury Rozmarné léto, který režíroval a v němž si zahrál i důležitou postavu kouzelníka Arnoštka. A právě motiv s Arnoštkem na provazochodeckém laně použil architekt David Vávra pro režisérův netradičně pojatý náhrobek.

David Vávra absolvoval stavební fakultu ČVUT v Praze a Akademii výtvarných umění v Praze. Jako architekt se věnuje obnově budov i navrhování nových staveb určených pro bydlení. Kromě toho je spoluzakladatelem divadla Sklep. Jako herec účinkoval v desítkách filmů a v divadle se uplatnil i jako scénograf. Velice úspěšný byl jako průvodce v televizním seriálu Šumná města, představujícím divákům architekturu našich měst.

Náhrobek Jiřího Menzla navrhl jako skleněnou výplň usazenou v bílém mramoru z ostrova Brač. Na skle je vyobrazen na tmavě modrém pozadí kouzelník Arnoštek. Deska mění barvu podle toho, z jakého úhlu na ni divák hledí i podle toho zda svítí slunce či je pod mrakem. Podle návrhu Davida Vávry ji zpracovali bratři Petr a Tomáš Váňové a David Beneš. Sochař Petr Váňa vedl Mariánskou kamenickou huť, která v roce 2017 kompletně dokončila architekturu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí, v únoru 2020 zahájili kameníci pod vedením Petra Váni stavbu sloupu a 15. srpna 2020 o svátku Nanebevzetí Panny Marie se konala slavnost požehnání obnoveného sloupu Panny Marie.

Galerie: 
Hrob Jiřího Menzela (Foto M. Polák, listopad 2022)
Hroby Jiřího Menzela a Jana Kaplického (FotoM. Polák, 2022)
Katastrální území

Název: Kouzelník Arnoštek, náhrobek Jiřího Menzla

Umístění: Vyšehradský hřbitov č. 13-11

Návrh: David Vávra

Realizace: Petr a Tomáš Váňové a David Beneš

Provedení: Bílý mramor z ostrova Brač a skleněná výplň

Rok instalace: 2022

Adresa
Vyšehradský hřbitov 12000 Praha 2
Česká republika
50° 3' 53.0064" N, 14° 25' 5.16" E
Zvětšit mapu
Datum poslední aktualizace: 2.4.2024 15:02
Datum vytvoření: 27.11.2022 19:26

Zašlete nám zpětnou vazbu k tomuto heslu. Líbí se Vám toto zpracování? Máte návrh na změnu?