Čeněk Vosmík: Vzkříšení (Foto M. Polák, 2021)

Čeněk Vosmík: Vzkříšení, Vyšehradský hřbitov, hrob č. 6-149 (Vyšehrad)

Hrob herců Deylových

V původním hrobě Beránkových jsou pohřbeni herci otec a syn Deylové. Kamennou reliéfní desku zhotovil sochař Čeněk Vosmík.

Čeněk Vosmík se narodil 5. dubna 1860 v Humpolci, zemřel 11. dubna 1944 v Praze.

Rudolf Deyl st. se narodil 6. dubna 1876 v Praze, zemřel 16. dubna 1972 v Praze. Rudolf Deyl ml. se narodil 6. července 1912 v Praze, zemřel 21. listopadu 1967 v Praze.

V hrobě rodiny Beránkových na Vyšehradském hřbitově jsou rovněž pochováni příslušníci herecké rodiny Deylových. Náhrobní kámen tvoří reliéfní deska s motivem Vzkříšení. Jejím autorem je český sochař a restaurátor Čeněk (Vincenc) Vosmík. Čeněk Vosmík byl velice talentovaným sochařem a již ve svých třinácti letech získal na Světové výstavě ve Vídni zlatou medaili. Ve Vídni na Akademii výtvarných umění studoval malbu a sochařství. Počátkem devadesátých let devatenáctého století se usadil v Praze a působil jako asistent Josefa Václava Myslbeka. Podle jeho návrhu sám vytesal sousoší Záboj a Slavoj, dnes umístěné ve Vyšehradských sadech. Čeněk Vosmík se podílel na výzdobě celé řady kostelů, mj. zhotovil sochu sv. Ludmily pro hlavní oltář kostela sv. Ludmily na náměstí Míru. Na Vyšehradském hřbitově najdeme mnoho jím zhotovených plastik, například na hrobě B. Jablonského (hrob 5-30), V. Zeleného (hrob 13-19), K Mattuše (socha Smutku na hrobě 14-1, Kasalovského (socha Kristus v poušti, hrob 14-24), Bromovského (socha Kristus a kajícnice, hrob 14-27), L. Nováka (socha Matka milosrdenství, hrob 14-28) či J. Brdlíkové ( portrétní busta na hrobě 14-32).

 Rudolf Deyl st. byl český herec, režisér a pedagog. Jako herec začínal u kočovných společností, pak rok studoval na Ottově dramatické škole ve Vídni. Hrál v Lublani a v Záhřebu. Tři roky byl členem divadla v Plzni, kde rostl pod vedením V. Budila. Roku 1905 byl angažován Jaroslavem Kvapilem do Národního divadla v Praze, kde setrval v angažmá až do roku 1942, aby zde i později hostoval. Rudolf Deyl st. byl činný i literárně a dlouhá léta působil jako profesor pražské konzervatoře. Současně byl i velkým propagátorem dostihového sportu.

Herec Rudolf Deyl mladší byl synem Rudolfa Deyla staršího a jeho manželky herečky Otilie, rozené Spurné. Rudolf Deyl ml. prošel celou řadou českých divadelních scén, jeho poslední angažmá bylo v Městských divadlech pražských. Na rozdíl od otce vytvořil mnoho filmových a televizních postav. Byl i oblíbeným rozhlasovým a dabingovým hercem. Jeho hlasem v šedesátých letech promluvili i medvídci v animovaném seriálu Pojďte pane, budeme si hrát. Tento seriál však již nedokončil v důsledku předčasného úmrtí.

Galerie: 
Sousoší Slavoj a Záboj vytvořil podle návrhu J. V. Myslbeka Č. Vosmík (Foto M. Polák, 2021)
Katastrální území

Název: Vzkříšení

Umístění: Vyšehradský hřbitov, hrob č. 6-149

Autor: Čeněk Vosmík

Provedení: kamenná reliéfní deska

Adresa
Vyšehradský hřbitov 12000 Praha 2
Česká republika
50° 4' 30.5508" N, 14° 26' 15.0936" E
Zvětšit mapu
Odkazy a literatura:
Datum poslední aktualizace: 2.4.2024 15:02
Datum vytvoření: 6.12.2021 20:21

Zašlete nám zpětnou vazbu k tomuto heslu. Líbí se Vám toto zpracování? Máte návrh na změnu?