Novoměstská radnice

Novoměstská radnice, organizace (Nové Město)

Od 1. 1. 2007 je Novoměstská radnice samostatnou příspěvkovou organizací s právní subjektivitou. Jejím zřizovatelem je MČ Praha 2. Zajišťuje činnost v oblasti kultury.

Novoměstská radnice je příspěvkovou organizací zřizovanou MČ Praha 2. Název organizace  je odvozen podle historické budovy ve které sídlí na Karlově náměstí. Její náplní je  rozvoj kulturních činností a vzdělanosti veřejnosti, propagace a zpřístupnění budovy Novoměstské radnice jako národní kulturní památky v souladu se společenskými potřebami veřejnosti (zpřístupnění prostor Novoměstské radnice a zajištění jejich využití za účelem pořádání kulturních a společenských akcí, poskytování služeb při akcích pořádaných zřizovatelem, spravování svěřeného majetku). 

Poslání radnice se během staletí měnilo. Z původně správního střediska Nového Města se radnice stala sídlem soudu a prostory byly využívány jako vězení. Na nádvoří radnice se odbývaly i popravy -  poslední ještě za nacistické okupace. Před celkovou rekonstrukcí, která začala v 70. letech minulého století, radnice sloužila  jako pracoviště dopravního inspektorátu. Dnes je kulturním zařízením celoměstského významu. Budova je národní kulturní památkou. 

Novoměstská radnice disponuje reprezentativními prostory, které slouží městské části nebo je lze pronajmout (Velký sál, Mázhaus, Konšelský salonek, Recepční salonky, nádvoří, výstavní prostory – galerie v přízemí a ve věži, vinárna).

V Galerii Novoměstské radnice se uskutečňují výstavy ceněných a respektovaných umělců. Výstavy obrazů fotografií a jiné tvorby se konají i v Galerii ve Věži.  Ve Velkém sále či na nádvoří se konají koncerty vážné i jazzové hudby. Novoměstská radnice patří mezi oblíbené lokace pro festivalové aktivity (prezentace řemesel, festival delikátních chutí, řemeslné trhy, veletrh starožitností, Struny dětem apod.), ale i pro akce diplomatického sboru.

Obřadní síň slouží pro svatební obřady a vítání občánků zajišťované Prahou 2. Věž se stálou expozicí je zpřístupňována pro vyhlídky. V budově je rovněž dlouhodobá expozice Neviditelná výstava. V prostoru za nádvořím je provozována kavárna Café Neustadt. V suterénním prostoru někdejší vinárny je provozována úniková hra The Chamber - Poklad a tajemství Karla IV.      

 

Galerie: 
NR_Velký sál
NR_Mázhaus
NR_Nádvoří
Katastrální území
Datum založení
1.1.2007 (17 let)
Adresa
Karlovo náměstí 1/23
128 00 Praha 2
Česká republika
50° 4' 41.3292" N, 14° 25' 16.5684" E
Zvětšit mapu
Odkazy a literatura:
Datum poslední aktualizace: 16.4.2024 9:12
Datum vytvoření: 24.2.2019 0:01

Zašlete nám zpětnou vazbu k tomuto heslu. Líbí se Vám toto zpracování? Máte návrh na změnu?